Eenvoudig energie en geld besparen

Zonnepanelen zijn een ideale manier om zelf voor uw energievoorziening te zorgen. Het is schoon, duurzaam en op de lange termijn zeker lonend. Het vergt wel een aanloop in tijd en een investering, maar zult u zeker terugverdienen. Er zijn echter ook vele manieren waarop u direct, zonder grote investering ook energie kunt besparen. Door onderstaande 5 tips na te leven kunt u tot meer dan € 500 per jaar besparen!

  1. Douche 1 minuut korter

Douchen zorgt bij een gemiddeld huishouden  voor 80 procent van het waterverbruik. Een gemiddeld huishouden verbruikt in totaal 110 liter water per dag. Daarbij moet dus ook een groot gedeelte verwarmd worden. De hoeveelheid water die u bespaart is gemiddeld 5.000 liter water en 33 kubieke meter gas. In uw portemonnee scheelt dat bijna dertig euro per jaar.

  1. Was uw vuile was kouder

De energie en water die u wasmachine verbruikt zijn substantieel. Door iets kouder te wassen wordt uw was nog steeds uitstekend schoon, maar bespaard u wel de nodige energie. Een gemiddeld huishouden kan hiermee € 35 per jaar besparen door de temperatuur terug te brengen van 60 graden naar 40 graden.

  1. Zet de thermostaat een graadje lager.

Door de verwarming overdag1 graad terug te draaien kan er maar liefst zeven procent energie worden bespaard. Dat lijkt op het eerste oog wellicht niet zo veel, maar in uw portemonnee levert deze energie besparing een leuk extraatje op van gemiddeld € 60 per jaar. Hebt u het een beetje fris, kies dan eerder voor warmere kleding.

  1. Kies voor de energie die u verbruikt voor goedkope energie

Indien je nog niet zelfvoorzienend bent zult u energie moeten afnemen van een energieleverancier. Hierin is echter wel de grootste besparing te realiseren. Al meer dan 10 jaar bent u volledig vrij in de keuze van een energieleverancier. De tarieven die ze aanbieden kunnen echter fors verschillen, terwijl uw energieverbruik exact hetzelfde is. In extreme gevallen betaalt u voor goedkope energie € 400 per jaar minder dan bij dure energie en een gemiddeld huishouden kan nog altijd € 170 besparen door over te stappen. www.goedkope-energie.org biedt inzicht in de tarieven van de energieleveranciers. Mocht u er niet zelf uitkomen hebben ze zelfs een handige klantenservice. Ze houden zelfs rekening met allerlei exclusieve acteis en aanbiedingen, waardoor u nooit meer betaald  dan bij de aanbieder zelf.

  1. Kook op gas indien mogelijk.

De prijs voor stroom ligt hoger dan voor gas. Om u een vergelijk te geven tussen beiden: een gaskookplaat verbruikt voor het koken gemiddeld bijna 40 kubieke meter gas, terwijl een elektrische kookplaat bijna 200 kilowattuur elektriciteit nodig heeft. Wellicht dat deze getallen u nog niet zoveel zeggen, maar gezien de huidige marktprijzen van gas bedraagt dit een bedrag van 20 euro voor koken op gas terwijl koken op elektriciteit 50 tot 60 euro kost.  Na een aantal jaar scheelt u dit dus honderden euro’s.